Ostali članci

5 savjeta za kvalitetan Black Friday shopping

Stigao je još jedan Crni petak s više ili manje dobrim sniženjima. Trgovina je puno, ponuda još više, stoga donosimo kratak savjetnik kako se snaći među popustima i pronaći ono što ti uistinu treba po prihvatljivoj cijeni.

Black Friday 2019 Hrvatska

1. Odluči što želiš kupiti

U ovom se krije najveća zamka Black Friday shopping groznice. Započeti Crni petak s idejom kako ćeš samo malo baciti pogled i kupiti samo uloviš li nešto dobro gotovo uvijek završi kupovinom stvari koji ti uopće nisu potrebe i drastično tanjim novčanikom.

Odluči unaprijed što te zanima i što ti treba i lakše ćeš ploviti kroz svu silinu popusta. Obično Black Friday čekamo za neke skuplje stvari poput televizora, igraćih konzola ili prijenosnih računala. Bilo da se radi o tome ili bilo kojem drugom proizvodu, važno je samo da se fokusiraš na njih.

2. Provjeri cijene u danima prije Black Fridaya

Činjenica je da Black Friday donosi neke odlične akcije i da ih većina trgovina pošteno postavi. Isto je tako činjenica da pojedine trgovine koriste shopping ludilo kako bi proizvode prodavale po većoj ili istoj cijeni prije Black Fridaya.

Zato par dana prije istraži kakve su cijene u trgovinama za proizvode koji te zanimaju. Ako se nisi sjetio napraviti to na vrijeme, imamo jednostavno rješenje - na Nabava.net možeš pogledati i graf povijesti cijena svih proizvoda i vidjeti pad ili rast cijene prije Crnog petka. Tako ćeš kada dođe Black Friday odmah znati je li akcija prava ili ipak samo marketinški trik.

To je još jedan od razloga zašto je dobro unaprijed definirati što ćeš tražiti taj dan. Uspoređujući cijene vidjeti kada se radi o pravim popustima. U suprotnom, naletjet ćeš na proizvod, vidjeti da je na akciji 60%, a potom shvatiti da je i s akcijom skuplji nego par dana prije. Ne želiš da ti se to dogodi.

3. Black Friday ne završava u petak

Iako je logično da je Black Friday u petak, trgovci ovaj "šoping blagdan" vole rastegnuti. Kao što akcije i popusti počnu već početkom studenog, tako one i ne završe odmah u petak.

Trgovine su rado usvojile i pojam Cyber Monday, odnosno prvi ponedjeljak nakon Crnog Petka. U slučaju da u petak ne pronađeš ono što tražiš i želiš, ne očajavaj. Nastavi pratiti cijene jer možda baš na Cyber Monday pronađeš ono što ti treba.

Postoje trgovine koje uz to Black Friday koriste za offline promocije, dok onda na Cyber Monday proizvode snize i na svojim web stranicama. Zato se ne odustaj dokle god popusti traju.

4. Informiraj se o carini, porezima i ostalim informacijama kada naručuješ izvan RH

Mnogi će u shopping krenuti u domaćim trgovinama, ali velik je broj onih koji će najbolje akcije pronaći na nekoj od inozemnih stranica. Pritom imaj na umu moguće plaćanje poreza i carine.

U našem članku kupovina preko interneta iz inozemstva - carina, porezi i ostalo što trebaš znati detaljno ti je objašnjeno kakva su pravila inozemne online kupovine.

Najvažnije što trebaš znati za kupovine izvan EU:

  • do 150 eura - plaćaš porez, ne plaćaš carinu (osim za alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske proizvode)
  • više od 150 eura - plaćaš i porez i carinu 

Za stranice koje se nalaze unutar EU, carina i porez se ne naplaćuju. Dakle, ostaje ti samo trošak samog proizvoda i dostave.

5. Potraži najbolje Black Friday akcije

Nastavi nas pratiti jer ti naš komparativni prikaz savršeno ilustrira vrijednost proizvoda po domaćim web shopovima kako bi odradio kvalitetan šoping ne samo za Black Friday, nego čitave godine. A kao i svakog Crnog petka, i ove godine očekuje te posebna stranica s istaknutim proizvodima kako bi na jednome mjestu prolistao kroz najbolje ponude trgovina.