nabava.net

5 savjeta za kvalitetan Black Friday shopping

Black Friday opasno kuca na vrata, a samim time akcije i popusti povećavaju se iz dana u dan. Nije lako u svom tom crnilu ostati normalan, ali prateći sljedećih 5 savjeta iz Crnog Petka izaći ćeš veseo, nasmijan i s dovoljno novca u svom novčaniku.

Black Friday 2019 Hrvatska

1. Odluči što želiš kupiti

U ovom se krije najveća zamka Black Friday shopping groznice. Ući u Black Friday s idejom ma samo ću malo baciti pogled, a ako ima nešto dobro, onda ću kupiti, gotovo uvijek rezultira totalnim bankrotom i s barem 5 stvari koje ti uopće nisu potrebne. 

Odlučiš li pak unaprijed što te zanima i što ti treba, lakše ćeš ploviti kroz svu silinu popusta. Obično Black Friday čekamo za neke skuplje stvari poput televizora, igraćih konzola ili prijenosnih računala. Bilo da se radi o tome ili bilo kojem drugom proizvodu, važno je samo da se fokusiraš na njih.

Znamo, nije lako skroz eliminirati sve popuste koji nam iskaču. Možda stvarno naiđeš na neki ludo dobar popust i kupiš ono što u startu nisi mislio. Međutim, i tako ćeš proći jeftinije nego da besciljno uletiš u groznicu Crnog Petka.

2. Provjeri cijene u danima prije Black Fridaya

Činjenica je da Black Friday donosi neke odlične akcije i da ih većina trgovina pošteno postavi. Isto je tako činjenica da pojedine trgovine koriste shopping ludilo koje se pojavi pa na kraju proizvodi postanu i skuplji nego prije Black Fridaya.

Zato par dana prije, počevši od odmah sada, istraži kakve su cijene u trgovinama za proizvode koji te zanimaju. Osim samih cijena, na Nabava.net možeš pogledati i graf povijesti cijena pa vidjeti kako je najniža cijena rasla ili padala kako se približava petak. Tako ćeš kada dođe Black Friday odmah znati je li akcija prava ili ipak samo marketinški trik.

To je još jedan od razloga zašto je dobro unaprijed definirati što ćeš tražiti taj dan. Uspoređujući cijene vidjet ćeš mulja li te netko ili ne. U suprotnom, naletjet ćeš na proizvod, vidjeti da je na akciji 60%, a potom shvatiti da je i s akcijom skuplji nego par dana prije. Ne želiš da ti se to dogodi.

3. Black Friday ne završava u petak

Iako je logično da Black Friday bude u petak, naravno da se sve to malo rastegne. Kao što akcije i popusti počnu već početkom studenog, tako one i ne završe odmah u petak.

Trgovine su rado usvojile i pojam Cyber Monday, a on je ove godine 2.12. iliti prvi ponedjeljak nakon Crnog Petka. U slučaju da u petak ne pronađeš ono što tražiš i želiš, ne očajavaj. Nastavi pratiti cijene jer možda baš na Cyber Monday pronađeš ono što želiš.

Postoje trgovine koje uz to Black Friday koriste za offline promocije, dok onda na Cyber Monday proizvode snize i na svojim web stranicama. Zato se oboružaj strpljenjem i sigurno ćeš uspjeti pronaći ono što želiš.

4. Carine, porezi i ostale informacije za naručivanje izvan RH

Mnogi će u shopping krenuti po domaćim trgovinama, ali velik je broj onih koji će najbolje akcije pronaći na nekoj od inozemnih stranica. Iako u startu izgleda super, uvijek moraš imati na umu moguće plaćanje poreza i carine.

U našem članku kupovina preko interneta iz inozemstva - carina, porezi i ostalo što trebaš znati, detaljno ti je objašnjeno kakva su pravila inozemne online kupovine.

Najvažnije što trebaš znati za kupovine izvan EU:

  • ispod 22 eura - nema poreza ni carine
  • od 22 do 150 eura - plaćaš porez, ne plaćaš carinu
  • više od 150 eura - plaćaš i porez i carinu 

Za stranice koje se nalaze unutar EU, carina i porez se ne naplaćuje. Dakle, ostaje ti samo trošak samog proizvoda i dostave.

5. Potraži najbolje Black Friday akcije

Nastavi nas pratiti jer ćemo ti pokušati približiti sve akcije u hrvatskim trgovinama, vidjeti tko što nudi i pomoći da svi zajedno odradimo jedan kvalitetan Black Friday shopping. Ako u tome i uspijemo, slobodno nas poslije počasti pivom. Ili preporuči frendovima. Nećemo se ljutiti.