nabava.net

Kako izabrati najbolji šišač za kosu

Ako nisi u mogućnosti posjetiti frizera ili kratiš kosu svakih par tjedana, šišač za kosu postat će neizostavan uređaj u tvojoj kupaonici. Mašinicu možeš koristiti i ako si potpuni amater, jeftina je, zauzima malo prostora i, što je najvažnije, brzo i jednostavno će obaviti svoj posao.

šišač za kosu

Šišač za kosu jednostavno je izabrati, a u nastavku smo izdvojili nekoliko smjernica o kojima bi trebao razmišljati prije kupovine.

Šišač vs. trimer - postoji li razlika?

Da - šišač i trimer imaju različite namjene.

Ako se želiš ošišati, za to će ti trebati šišač. Trimer se pak koristi za fine detalje i precizno uređivanje kose na vratu i pored uši.

Šišač kose obično dolazi s nastavcima ovisno o tome na kakvoj kosi se koriste i kako želiš da frizura ispadne. Trimeri imaju ugrađene postavke na samom uređaju pomoću kojih se precizno u milimetar određuje visina.

Najvažnije karakteristike šišača

1. Oštrice

Većina šišača ima oštrice od nehrđajućeg čelika, ali na nekima ćeš pronaći obični čelik, keramiku i titanij. Najbolji izbor su šišači s oštricama od ugljičnog čelika jer su izdržljiviji i duže traju.

Način na koji su oštrice postavljene i kako se miču jednako je važno kao i njihov materijal. Većina oštrica dizajnirana je tako da se tijekom korištenja istovremeno i oštre. Ipak, svako toliko ih je potrebno podmazati posebnim uljem kako bi bolje radili te kako bi im se produžio životni vijek.

2. Nastavci

Šišači u pravilu dolaze s nastavcima kojima određuješ dužinu kose. Svaki nastavak na sebi ima određeni broj koji govori koliko će kose ostati kada šišačem prođeš po glavi. Što je taj broj veći, to kosa ostaje duža.

Broj na nastavku Dužina kose u milimetrima
8 25
7 22
6 19
5 16
4 13
3 10
2 6
1 3

Neki šišači na samom uređaju imaju mogućnost odabira dužine kose tako da ne trebaš za svaku dužinu mijenjati nastavke.

3. Žica ili bez žice

Bežičnim šišačima jednostavnije je rukovati jer ne trebaš paziti hoće li žica negdje zapeti i je li dovoljno dugačka. Također su vrlo praktični ako želiš šišač ponijeti sa sobom dok putuješ. Neki bežični šišači su otporni na vodu, pa ih bez problema možeš koristiti u kupaonici neposredno nakon tuširanja.

S druge strane, morat ćeš voditi računa o tome je li šišač dovoljno pun prije nego ga kreneš koristiti - u suprotnome će se isprazniti i ostaviti te s napola ošišanom kosom. Osim što je šišač na žicu uvijek spreman (pod uvjetom da imaš utičnicu za struju), također garantira veliku i konzistentnu snagu cijelo vrijeme šišanja.

Za česta šišanja bežični šišač je super opcija, ali kod šišanja duže kose šišač na žicu pouzdanija je opcija.

4. Zvuk

Kvalitetu šišača za kosu prepoznat ćeš po zvuku koji proizvodi. Mašinice bolje kvalitete tiho će zujati, dok nekvalitetni uređaji zuje kao da se šišaš motorkom.

5. Dodaci

Šišači, pogotovo kvalitetniji, dolaze s posebnim dodacima (ne računajući nastavke za šišanje). Najčešće se radi o škarama za kosu i češljevima, no neki setovi uključuju i ogrtač, četku za uklanjanje sitne kose s vrata, četkicu za čišćenje šišača i ulje za njegove oštrice

USPOREDI CIJENE ŠIŠAČA I TRIMERA ZA KOSU