nabava.net

Kako izabrati vanjski (eskterni) disk

Vanjski (eksterni) tvrdi diskovi odličan su dodatak vašem računalu. Može ih se pronaći raznih kapaciteta, veličina i cijena. Zato vam donosimo par savjeta kako izabrati vanjski tvrdi disk kako ne bi na kraju dobili disk koji vas ne služi dobro ili kako ne bi potrošili više nego što je potrebno.

Vanjski (eksterni) disk

Treba li mi vanjski tvrdi disk?

U svakom slučaju, naš je odgovor da. Bilo da računalo koristite samo za zabavu, za obavljanje studentskih ili poslovnih obaveza, vanjski tvrdi disk uvijek dobro dođe. Iako postoji cijeli niz razloga zašto biste trebali kupiti vanjski disk, mi ćemo navesti nekoliko očitih primjera 

1. Backup podataka

Već smo obradili najbolje načine za backup podataka i rekli kako je vanjski tvrdi disk jedna od najčešćih metoda za backup podataka. I zaista, vanjski tvrdi disk bit će sasvim dovoljan za backup velike većine podataka. Sumnjamo da na svome računalo imate terabajte podataka koji trebaju biti sačuvani.

Najvažniji poslovni podaci ostat će sigurni čak i ako se vaše računalo razboli. Osim toga, ovisno o dimenzijama prijenosnog diska, on će moći s vama na putovanja, na posao, na fakultet. Na taj ćete način uvijek imati pristup svojim najvažnijim podacima. 

2. Dodatni disk uz SSD

Druga stvar zbog koje bi se mogli odlučiti na vanjski disk je premalo prostora na glavnom SSD disku. SSD disk ima nekoliko prednosti u odnosu na klasične tvrde diskove, ali i jednu veliku manu, a to je kapacitet.

SSD disk

Odlučite li se ipak da vam je brzina rada i dugotrajnost važnija i potrebnija od kapaciteta, SSD disk je prava stvar za vas. A u tom slučaju, kapacitet možete dobiti od vanjskog tvrdog diska. Lijepo na SSD stavite najvažnije programe, operativni sustav i slično, a na dodatni vanjski disk stavite sve ostale podatke koji uzimaju puno prostora a ne moraju se nužno nalaziti na računalu (npr. multimedijalni sadržaji).

Najvažnije karakteristike vanjskog tvrdog diska

Kapacitet

Najvažnija stvar na koju morate obratiti pozornost je kapacitet vanjskog diska. Ako se dobro ne pripremite za kupnju, mogli bi učiniti dvije velike pogreške.

  • Kupiti disk premalog kapaciteta
  • Platiti previše za kapacitet koji vam uopće nije potreban

Vjerujemo kako ne želite da vam se dogodi niti jedno niti drugo. Zato prije svega razmislite što ćete sve pohranjivati na svoj vanjski disk. Uzmite u obzir da današnja računala najčešće imaju 500 GB ili 1 TB hard disk. Ovisno o tome za što ćete koristiti vanjski disk, ali i kakav ste korisnik, možete izabrati i kapacitet vanjskog diska.

Ako ćete vanjski disk koristiti isključivo kao backup podataka, tada i manji kapaciteti dolaze u obzir. Ako ćete ga pak koristiti kao dodatni disk uz SSD, tada preporučamo vanjski disk od barem 250 GB, idealnije 500 GB. 

Veličina i vrsta

Ovdje ćete prije svega morati odlučiti kako ćete koristiti svoj vanjski disk. Hoćete li on biti uvijek fiksiran na jedno mjesto uz vaše stolno računalo? Ili želite imati prijenosni hard disk, koji će ići s vama na poslovna putovanja, posao i fakultet?

Ako ga planirate imati fiksirano na jednom mjestu (kao dodatak SSD disku recimo) možete se odlučiti za veće hard diskove koji se napajaju putem strujnog kabela. Oni su veliki, robusni, troše više energije i svakako nisu namijenjeni za nošenje u ruksaku. Ali, s njima ćete sigurno dobiti na većem kapacitetu. 

Preporuka: Izaberite model s ugrađenim ventilatorom za hlađenje.

Vanjski tvrdi disk na struju

Ako vam je ipak više stalo do prijenosnosti i želje da ga sa sobom nosite svuda naokolo, vanjski tvrdi disk koji se napaja putem sučelja (USB ili Thunderbolt) mora biti vaš izbor. Tu možete pronaći modele od onih koji stanu u džep pa na veće, a na vama je samo da izaberete željenu veličinu.

Sučelje

Vanjski disk ćete sa svojim računalom morati spojiti putem nekog od sučelja. Ako imate novije računalo velika je vjerojatnost da imate i neke od novijih tehnologija poput USB-C ili Thunderbolta koje pružaju veću brzinu prijenosa podataka. Ako nemate, još uvijek vam za brži prijenos ostaju USB 3.0, a ako nemate niti toga, i USB 2.0 može poslužiti za spajanje vanjskog diska.

Kada kupujete eksterni disk, upoznajte se sa svojim računalom. Provjerite koje konektore imate jer ako vaš laptop podržava samo USB 2.0, USB 3.0 na vanjskom disku neće imati nikakvu ulogu. Podatke ćete i dalje moći prebacivati, ali samo po brzinama koje pruža USB 2.0.

Brzina

Vjerojatno ste kod tvrdih diskova vidjeli oznake za brzinu, 5400 rpm ili 7200 rpm (broj okretaja u minuti). Trebate li obraćati pažnju na njih? Iskreno, većini korisnika će i brzina od 5400 biti i više nego dovoljna. 7200 trebali bi izabrati samo oni koji će prebacivati ogromne količine podataka, pa im je brzina primarna stvar.

Tu će podosta ovisiti i sučelje putem kojeg prebacujete. Koristite li primjerice najbrži Thunderbolt, 7200 rpm mora biti vaš izbor. Koristite li pak USB 2.0, onda brzina od 7200 ne igra nikakvu ulogu. 5400 okretaja bit će i više nego dovoljno. 

SSD kao vanjski disk

Vjerujemo kako su vam glavne razlike između klasičnog tvrdog diska (HDD) i SSD-a već dobro poznate, ali ostaje pitanje isplati li se izabrati SSD kao vanjski disk

Iako se cijena smanjuje, SSD je i dalje dosta skuplji od klasičnih tvrdih diskova i zbog toga manje popularan u Hrvatskoj. Ako možete, svakako se priuštite SSD disk. Ali, nije nužno, osobito za vanjski disk. Hrpa filmova i serija može stajati i na klasičnom tvrdom disku bez problema. 

Ako već imate SSD disk u vašem računalu, radije uložite u kapacitet, nego u novi SSD vanjski disk.

Eksterni disk u 4 boje

Definirajte za što ćete koristiti vanjski disk, koliko vam okvirno kapaciteta treba kao i putem čega ćete ga spajati sa svojim računalom. Kada to napravite, izbor će se sam suziti. A nakon toga, možete se posvetiti biranju dizajna, boja, cijene i svega ostalog što vam padne na pamet.