Ostali članci

Kako produžiti životni vijek kućanskih aparata

Glavni sastojak u čuvanju kućanskih aparata jest redovito čišćenje i zamjena potrošnih dijelova. Da, čišćenje je naporno i bljak. No, ako želiš svoje kućanske aparate mijenjati što je rjeđe moguće, tada čišćenje ne možeš izbjeći.

kućanski aparati

Kada redovito održavaš kućanske aparate, ne samo da ćeš produžiti njihov životni vijek, nego će oni trošiti manje energije i bolje obavljati svoj posao. Tako ćeš uštedjeti i vrijeme i novac.

Kuhinja

Znaš li da skoro četvrtina godišnje potrošnje struje u kućanstvu opada na hladnjak? Redovito održavan hladnjak smanjit će tu potrošnju.

Odmakni hladnjak od zida barem 10 centimetara kako bi ventilatori mogli učinkovito raditi. Također, smjesti hladnjak što dalje od izvora topline, poput štednjaka, radijatora ili direktne sunčeve svjetlosti.

Znamo da je unutrašnjost hladnjaka potrebno redovito čistiti, no rijetki čiste i vanjsku, stražnju stranu hladnjaka. Naime, tamo se nalaze rashladni dijelovi hladnjaka. Ako su prekriveni slojevima prašine i paučine, neće moći pravilno obavljati svoj posao, hladnjak će morati jače raditi da bi hladio namirnice te se tako ubrzava njegovo starenje.

Kada čistiš hladnjak, isključi ga iz struje te osim unutarnje strane, očisti ga i od prašine koja se taloži iza i ispod uređaja.

Obrati pozornost i na brtvu hladnjaka. Ako brtvu redovito čistiš, zatvorena vrata hladnjaka ispravno će se zapečatiti. Ali ako dopustiš da se ljepljiva hrana taloži na brtvi, ona će se zalijepiti za okvir hladnjaka. Morat ćeš jače povlačiti vrata da ih otvoriš te će se zbog toga brtva potrgati.

Čak i manja oštećenja propuštat će u hladnjak topli zrak izvana, zbog čega će hladnjak morati jače raditi da hladi hranu te tako pregrijavati motor.

Također nemoj zaboraviti odmrznuti zamrzivač barem 1-3 puta godišnje, bilo da je u sastavu hladnjaka ili je riječ o zasebnom uređaju.

Perilica posuđa zahtjeva malo više brige, prvenstveno zbog taloženja vodenog kamenca. Osim čišćenja kamenca, redovito kontroliraj filter, mlaznice i odvod jer se na njima taloži hrana. Obavezno temeljito očistite tanjure od hrane prije stavljanja u perilicu.

Kuhinja

Ako koristiš plinski štednjak, pazi da ništa ne blokira ringle kroz koje dolazi plin. Električne ploče također traže redovito održavanje.

Najveću opasnost u kuhinji predstavlja neodržavana napa. Kako bi ne samo produžio njezin životni vijek, nego spriječio i potencijalni požar, redovito čisti ili mijenjaj filter, ovisno o vrsti nape koju imaš.

Kupaonica

Perilicu rublja nikada nemoj pretrpavati rubljem. Iako ti se čini da ćeš uštedjeti energiju i vrijeme ako umjesto na dva puta sve opere odjednom, pretrpavanje perilice stavlja preveliko opterećenje na njezin motor. Ako pereš puno rublja, više se isplati kupiti perilicu većeg kapaciteta.

Ovisno o tome koliko često pereš rublje, perilicu je potrebno čistiti svakih nekoliko tjedana, a to možeš napraviti sredstvima iz vlastitog doma

Isto vrijedi i za sušilicu - nemoj u nju stavljati više rublja nego što je preporučeno, a također redovito čisti filter. Sušilica sa začepljenim filterom brzo će se zagrijavati i termostat će se gasiti prije nego se rublje osušilo.

Nakupine ostataka tkanine se mogu nakupljati i na ostalim dijelovima osim filtera. Preporučljivo je povremeno ukloniti stražnju ploču (uz malu pomoć odvijača) kako bi mogao očistiti unutarnji dio sušilice.

Kućanstva koja koriste električni bojler trebala bi barem jednom godišnje pustiti vodu iz njega kako bi se riješili naslaga kamenca koji se taloži na dnu.

Kupaonica

Ostatak kuće

Velik broj kućanstava ne može zamisliti ljeto bez dobre stare klime koja uvijek uskoči i rashladi sparni ljetni zrak. No, uzvraćaš li svojoj klimi uslugu?

Tijekom rada klima iz zraka kupi razne nečistoće i mikroorganizme koji se talože na filteru i unutarnjim dijelovima. Tjeraju je da jače radi te se time smanjuje njezin životni vijek. 

Filter je samo manji element klime koji zahtjeva čišćenje. I iako ga možeš čistiti sam, za ostatak uređaja pametnije je pozvati profesionalca.

Na (beskrajnu) listu uređaja kojima treba čistiti filter dodat ćemo i usisavač. Ovisno o tome koliko često usisavaš, filter treba čistiti barem jednom mjesečno.

Pegla na paru možda nema filter, no svejedno je podložna šteti koja nastaje nakupljanjem kamenca. Iako se često preporučuje, ocat nije najbolje rješenje za čišćenje pegle - isprobaj neke od naših drugih prijedloga.

Iako trebaš prihvatiti činjenicu da su gotova vremena kada je perilica rublja trajala 20 godina, redovito čišćenje i održavanje uređaja bez sumnje će produžiti njihov životni vijek. S malo utrošenog vremena svaki mjesec, trošit ćeš manje novaca na rezervne dijelove i popravke.

 

Povezani članci: