nabava.net

Kako produžiti životni vijek kućanskih aparata

Glavni sastojak u čuvanju kućanskih aparata jest redovito čišćenje i zamjena potrošnih dijelova. Da, čišćenje je naporno i bljak. No, ako želite svoje kućanske aparate mijenjati što je rjeđe moguće, tada čišćenje ne možete izbjeći.

kućanski aparati

Kada redovito održavate kućanske aparate, ne samo da ćete produžiti njihov životni vijek, nego će oni trošiti manje energije i bolje obavljati svoj posao. Tako ćete uštedjeti i vrijeme i novac.

Kuhinja

Jeste li znali da skoro četvrtina godišnje potrošnje struje u kućanstvu opada na hladnjak? Redovito održavan hladnjak smanjit će tu potrošnju.

Odmaknite hladnjak od zida barem 10 centimetara kako bi ventilatori mogli učinkovito raditi. Također, smjestite hladnjak što dalje od izvora topline, poput štednjaka, radijatora ili direktne sunčeve svjetlosti.

Znamo da je unutrašnjost hladnjaka potrebno redovito čistiti, no rijetki čiste i vanjsku, stražnju stranu hladnjaka. Naime, tamo se nalaze rashladni dijelovi hladnjaka. Ako su prekriveni slojevima prašine i paučine, neće moći pravilno obavljati svoj posao, hladnjak će morati jače raditi da bi hladio namirnice te se tako ubrzava njegovo starenje.

Kada čistite hladnjak, isključite ga iz struje te osim unutarnje strane, očistite ga i od prašine koja se taloži iza i ispod uređaja.

Obratite pozornost i na brtvu hladnjaka. Ako brtvu redovito čistite, zatvorena vrata hladnjaka ispravno će se zapečatiti. Ali ako dopustite da se ljepljiva hrana taloži na brtvi, ona će se zalijepiti za okvir hladnjaka. Morat ćete jače povlačiti vrata da ih otvorite te će se zbog toga brtva potrgati.

Čak i manja oštećenja propuštat će u hladnjak topli zrak izvana, zbog čega će hladnjak morati jače raditi da hladi hranu te tako pregrijavati motor.

Također nemojte zaboraviti odmrznuti zamrzivač barem 1-3 puta godišnje, bilo da je u sastavu hladnjaka ili je riječ o zasebnom uređaju.

Perilica posuđa zahtjeva malo više brige, prvenstveno zbog taloženja vodenog kamenca. Osim čišćenja kamenca, redovito kontrolirajte filter, mlaznice i odvod jer se na njima taloži hrana. Obavezno temeljito očistite tanjure od hrane prije stavljanja u perilicu.

Kuhinja

Ako koristite plinski štednjak, pazite da ništa ne blokira ringle kroz koje dolazi plin. Električne ploče također traže redovito održavanje.

Najveću opasnost u kuhinji predstavlja neodržavana napa. Kako biste ne samo produžili njezin životni vijek, nego spriječili i potencijalni požar, redovito čistite ili mijenjajte filter, ovisno o vrsti nape koju imate.

Kupaonica

Perilicu rublja nikada nemojte pretrpavati rubljem. Iako vam se čini da ćete uštedjeti energiju i vrijeme ako umjesto na dva puta sve operete odjednom, pretrpavanje perilice stavlja preveliko opterećenje na njezin motor. Ako perete puno rublja, više vam se isplati kupiti perilicu većeg kapaciteta.

Ovisno o tome koliko često perete rublje, perilicu je potrebno čistiti svakih nekoliko tjedana, a to možete napraviti sredstvima iz vlastitog doma

Isto vrijedi i za sušilicu - nemojte u nju stavljati više rublja nego što je preporučeno, a također redovito čistite filter. Sušilica sa začepljenim filterom brzo će se zagrijavati i termostat će se gasiti prije nego se rublje osušilo.

Nakupine ostataka tkanine se mogu nakupljati i na ostalim dijelovima osim filtera. Preporučljivo je povremeno ukloniti stražnju ploču (uz malu pomoć odvijača) kako biste mogli očistiti unutarnji dio sušilice.

Kućanstva koja koriste električni bojler trebala bi barem jednom godišnje pustiti vodu iz njega kako bi se riješili naslaga kamenca koji se taloži na dnu.

Kupaonica

Ostatak kuće

Velik broj kućanstava ne može zamisliti ljeto bez dobre stare klime koja uvijek uskoči i rashladi sparni ljetni zrak. No, uzvraćate li svojoj klimi uslugu?

Tijekom rada klima iz zraka kupi razne nečistoće i mikroorganizme koji se talože na filteru i unutarnjim dijelovima. Tjeraju je da jače radi te se time smanjuje njezin životni vijek. 

Filter je samo manji element klime koji zahtjeva čišćenje. I iako ga možete čistiti sami, za ostatak uređaja pametnije je pozvati profesionalca.

Na (beskrajnu) listu uređaja kojima treba čistiti filter dodat ćemo i usisavač. Ovisno o tome koliko često usisavate, filter treba čistiti barem jednom mjesečno.

Pegla na paru možda nema filter, no svejedno je podložna šteti koja nastaje nakupljanjem kamenca. Iako se često preporučuje, ocat nije najbolje rješenje za čišćenje pegle - isprobajte neke od naših drugih prijedloga.

Iako trebate prihvatiti činjenicu da su gotova vremena kada vam je perilica rublja trajala 20 godina, redovito čišćenje i održavanje uređaja bez sumnje će produžiti njihov životni vijek. S malo utrošenog vremena svaki mjesec, trošit ćete manje novaca na rezervne dijelove i popravke.

 

Povezani članci: