Ostali članci

Vodič za kupovinu mini PC-ja

Desktop računala nisu što su nekad bila. Sada su učinkovitija, brža, bolja i - manja. Ono što je nekad zauzimalo čitavu stranu radnog stola sada stane u dlan ruke. Saznaj što je to mini PC i što sve trebaš znati prije kupovine.

Mini PC vodič za kupovinu

 

Zašto mini PC?

Mini PC ima brojne prednosti u odnosu na klasično desktop računalo ili laptop.

Osim što zauzima drastično manje mjesta, manje i od laptopa i notebooka, također troši manje energije i proizvodi manje buke. Mini PC snažniji je od laptopa jer nema brige oko čuvanja baterije. 

Osim što umjesto monitora možeš koristiti i televizor, neki modeli mini PC-ja i monitora podržavaju montiranje mini PC-ja na stražnju stranu monitora. Tako tvoj monitor izgleda kao all-in-one PC

Mini PC prosječnom korisniku može ponuditi sve kao i klasično desktop računalo - samo u manjem i tišem izdanju.

Nažalost, za sada možeš zaboraviti na hardcore gaming i usavršavanje naprednih Photoshop vještina na mini PC-ju dok tehnologija još malo ne uznapreduje.

Vrste mini PC-ja

Mini PC

Postoje 3 vrste mini PC-ja:

  • gotovi mini PC
  • tzv. barebones kojeg treba sastavljati
  • mini PC u sticku

Ako nemaš iskustva ili živaca za slaganje svoje male kutijice, za tebe je gotovi mini PC. Ima sve komponente i instalirani OS te je spreman za korištenje čim ga izvadiš iz kutije.

Barebones mini PC dolazi s kućištem, matičnom pločom i procesorom, a tvrdi disk i RAM moraju se nabaviti i sastaviti posebno. Možeš kupiti nove komponente ili iskoristiti stare.

Ovakav mini PC u startu je jeftiniji od gotovog, ali u konačnu cijenu treba uračunati i troškove ostalih komponenti.

Barebones mini PC pruža malo više slobode jer sam možeš odlučiti kakav tvrdi disk i RAM želiš staviti te ih možeš prilagoditi svojim potrebama i navikama korištenja računala.

Mini PC u sticku karakterizira maksimalna mobilnost - možeš ga prenositi i koristiti jednostavno kao USB stick. Dio mini PC-ja u sticku bazira se na Android operativnom sustavu, dok drugi koriste Windows ili neki od ostalih alternativnih OS-a.

I dok takav uređaj ima svojih prednosti, od njega nemoj očekivati veliku snagu.

RAM za mini PC

Ako ćeš kupovati barebone ili nadograđivati RAM na gotovom, pazi na sljedeće:

Mini PC koristi RAM manjih dimenzija, poput onih koje nalazimo u laptopima, tzv. SO-DIMM. Prije kupovine i odluke koliki kapacitet trebaš, preporučujemo da prođeš kroz naš vodič za kupovinu RAM-a.

Također, dok neki uređaji imaju dva slota za RAM, neki imaju samo jedan - obavezno provjeri ako kad-tad namjeravaš nadograđivati RAM. Dva slota s po 4 GB RAM-a su bolja opcija od jednog slota s 8 GB.

Tvrdi disk za mini PC

Mini PC u pravilu podržava dvije vrste tvrdih diskova:

  • 2.5" SATA
  • M.2 SSD

Neki uređaji podržavaju samo jednu od ovih opcija, neki obje.

Za 2.5" se odluči ako trebaš veliki kapacitet memorije. M.2 je bolji izbor za korisnike kojima je brzina važnija od kapaciteta. 

Ako ne znaš koji od ova dva odabrati, pogledaj naš vodič za kupovinu tvrdog diska.

Periferija

PC periferija

Na mini PC možeš spojiti svu periferiju - tipkovnicu, miš i monitor. 

Sva periferija i ostali dodaci kupuju se posebno, čak i kod gotovih mini PC-ja. To je slučaj sa svakim desktop računalom, stoga nema smisla da se na to gleda kao na nedostatak.

Ono na što trebaš paziti su izlazi.

Mini PC u pravilu dolazi s USB izlazima i mini HDMI izlazom za spajanje monitora. Tipkovnica i miš moraju koristiti USB, pa ako imaš verzije s PS/2 izlazom, trebat će ti USB adapter.

Kod kupovine obavezno provjeri kakve izlaze ima mini PC, kakvi su izlazi na monitoru te kakve kablove trebaš da bi monitor spojio na mini PC.

Dokle god znaš što i kako možeš spojiti, ograničenja ne postoje. Žični ili bežični miš i tipkovnica, zvučnici, slušalice, FHD monitor... daj mašti na volju.

Koji mini PC kupiti?

S obzirom na veliki izbor, pravi je izazov izabrati najbolji mini PC.

Ime koje se najčešće spominje u sferi mini PC-ja je Intel. Od manjih kapaciteta pa do čudovišnih 64 GB RAM-a, Intel je u revolucionirao mala računala.

Zaljubljenici u Apple mogu nabaviti Apple Mac Mini, a oni koji se vole igrati sa svojim računalom uživat će s Raspberry Pi

Popularna i kvalitetna imena uključuju i Gigabyte, Acer i HP.